DMS ELEKTRONIK - DATAMEDYA.COM
 
 

CD/DVD Okuyucu ve Yazıcılar İle İlgili Genel Bilgiler

Bilgisayar marketlerinde CD-R/RW sürücüler oldukça popüler oldukları sırada, yeni bir CD-R/RW Sürücü alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini basit bir şekilde anlatmaya çalışacağım. Konuyu çok geniş olarak ele almayı planlamıyorum. Zira sadece önemli olan noktalardan bahsetmek istiyorum. Şu anda, fiyatlarıyla dikkati çeken CD-R/RW sürücüler, fiyat/performans ve özellik unsurlarının en iyisini sunan sayılı ürünlerden. CD-R/RW Sürücü alırken nelere dikkat edeceğimizi belirtirsem, birçok arkadaşa bu yazının faydalı olacağını düşünüyorum.

1. Sürücü Hızı

Yeni bir CD-R/RW alırken, tartışmasız en çok dikkat edilen konudur. CD-R/RW Sürücünün: yazma hızı, yeniden yazma hızı, okuma hızı en çok dikkat edilen kıstaslar arasında. Bir CD-R/RW sürücünün hızını belirtmek için örneğin 8x/4x/24x şeklinde bir ifade kullanılır. 8x, CD-R/RW Sürücünün yazma hızını; 4x, yeniden yazma hızını; 24x ise okuma hızını ifade eder. Bu hızlar, farklı cihazlara göre değişir. Fakat, hızlarının ifade edilme şekli aynıdır. Günümüzdeki güncel CD-R/RW Sürücülerin çoğunluğu genelde 8x yazma hızına sahiptir. Yani saniyede 1.2 MB veri transferi yaparak Cd yazma işlemini yapar. Yenilerde ise, 12x yazma hızına sahip CD-R/RW sürücüler, bilgisayar marketlerde boy gösteriyor. GEnel kural olarak, CD-R/RW alacak iseniz, alabildiğince hızlı bir CD-R/RW alın. Yalnız, CD-R/RW sürücünüz ile aldığınız boş CD-R medyalarının da, CD-R/RW Sürücünüzün max. yazma hızına dayanabileceğine emin olun. Boş medya alırken bilinen sağlam medyalardan almakta fayda var.

2. Arabirim

CD-R/RW Sürücülerde, arabirim önem teşkil etmektedir. Günümüzde genel anlamda iki farklı arabirime sahip CD-R/RW sürücüler bulunmaktadır. 1) IDE ( Atapi ) ve 2) SCSI. Genel performans açısından SCSI, IDE'e göre az biraz daha iyi diyebiliriz. Yalnız, bu performansın getirdiği ek maliyetler bulunmaktadır. İlk olarak; SCSI CD-R/RW Sürücüler, aynı modelin IDE versiyonundan hemen hemen 50$ daha pahalı. Buna ek olarak, SCSI CD-R/RW sürücüler için, SCSI kart almanız gerekmektedir. İşinizi görecek bir SCSI kart ise 60$ ile 160$ arasında değişmektedir. Bazı arkadaşların kafasında bir soru işareti oluşacaktır ve "Neden SCSI?" diyeceklerdir. Performans bakımından arada bir fark olmamasında rağmen, bilgisayarınız çalışması esnasında, IDE'ye göre daha az yüklenir. Bunun sebebi ise, SCSI sürücüler, komutlarını işlemciye değilde kendi kontrol kartı üzerindeki denetçiye yaptırır. IDE CD-R/RW sürücüler ile işlem yapılırken, bilgisayarınızda başka programlar ile ilgilenmemeniz tavsiye edilir. Eğer, IDE CD-R/RW Sürücü ile kayıt yaparken, diğer programları çalıştırırsanız, Buffer Underrun gibi hatalar ile karşılaşabilirsiniz. Bunun sebebi ise, IDE portunun, veri transferi yaparken işlemciye fazlaca yüklenmesi olarak söylenebilir. Fakat SCSI CD-R/RW Sürücü ile kayıt yaparken, işlemler SCSI denetçiye bineceğinden, işlemciye hemen hemen hiç yüklenmeyeceğinden, kayıt işlemi esnasında genelde diğer birkaç programlar ile ilgilenebilirsiniz. Dikkat ettiyseniz, genelde kelimesi kullandım. Zira, hiç bir SCSI CD-R/RW sürücü sıfır hata ile çalışmayı garanti etmez. Eğer 8-15 dakika boyunca hiç bir program ile oynamayacak kadar sabırlı iseniz IDE CD-R/RW sürücüler seçiminiz olmalı. Ama diğer türlü SCSI tavsiye etmekten başka bir seçenek yok. Yalnız şunu unutmamak gerekirki , günümüzde IDE ve SCSI CD-R/RW sürücüler arasında pek bir fark kalmadı. Dolayısı ile IDE seçiminiz olmalı.

3. Disk Kapasitesi

Günümüzde artık 80 dakikalık kayıda izin veren boş CD-R medyalar oldukça revaçta. Bazı CD-R/RW sürücüler bu boş medyaları desteklememekte. CD-R/RW sürücü alırken, bunu da göz önünde bulundurmakta fayda var.

4. Tampon Bellek

CD-R/RW sürücü alırken, en az 2 Mb tampon belleğe sahip olduğuna emin olun. Tavsiye edilen miktar ise 4MB. Buffer Underrun dediğimiz hata, tampon bellek ne kadar fazla olursa, bu hatayı verme ihtimali o kadar azalır. Zira, CD yazma işinde sürekli veri akışına ihtiyaç vardır. Bu süreklilik sağlanmaz ise, veriler tampon bellekten okunur. Anlayacağınız üzere, eğer hem veri sürekliliği sağlanmaz ve tampon bellekte saklanan veri akışı durduğu zamandaki kullanacak olan veri de kullanırsa ve veri akışı kesilir ise Buffer Undderun dediğimiz hata oluşuyor. Yine anlayacağınız üzere, ne kadar yüksek tampon bellek olursa, daha az hata anlamında gelir.

5. Yazma Modları

Bahsedilmesi gereken birkaç yazma modu vardır. Olabildiğince geniş yazma moduna sahip CD-R/RW sürücüleri almanız tavsiye edilir. Aşağıda anlatacağım yazma modları, almak istediğiniz CD-R/RW sürücüde mutlaka bulunmalıdır. Disc-at-Once : Data/Audio Cd'lerini bir seferde yazar. Lazer, CD yazma işi bitine ve oturum kapatılana kadar hiç durmadan yazar. Bundan sonra artık veri eklenemez. Track-at-Once : Data/Audio Cd'lerini tek seferde yazmaz. Lazer kafa, her iz bittiğinde durur ve tekrar devam eder. Dolayısı ile izler ( track) arasında 2 sn'lik bir boşluk olur. Müzik Cd'si kayıt edilirken, bu mod kullanılmalıdır. Session-at-Once : DAta ve Ses izlerinin (track) aynı Cd'de kullanılmasına olanak tanır. Bu CD-Extra olarak adlandırılmaktadır. Bu mod ile yazım yapılırken, ilk oturum ses ( audio ) izlerini yazmak içindir. Oturum bitiğinde lazer kafa kapanır fakat CD halen açıktır. Ve ikinci oturumda ise data izler yazılır ve CD kapatılır. Multisession : Birden fazla oturum ile, yazdığınız verilere veri ekleminize olanak sağlayan yazma modudur. Packet Writing : Bu mod ile, CD-R/RW sürücünüz bir harddisk gibi davranacak ve bilgileri kolayca kopyalayıp, silebileceksiniz.

6. Disk Formatları

Günümüzde bulunan birkaç Disk formatı bulunmaktadır. Hemen hemen bütün formatlar ile uyumluolan bir CD-R/RW Sürücü almak oldukça mantıklı olacaktır. İlgilendiğimiz formatlar : CD-DA ( Müzik CD'leri için fiziksel format ) CD-ROM(/XA): Mode-2, Form-1, Form-2 CD Extra CD-Text CD-UDF Photo CD Video CD CD+G Gördüğünüz gibi bir çok format çeşidi bulunmakta. Tabii bunların hepsini kullanmıyoruz günlük hayatımızda. Son Söz Eğer nasıl bir CD-R/RW sürücü alacağınızı biliyorsanız, yukarıdaki bilgiler dahilinde zor olmaktan çıkacaktır. Bu bilgilere dayanarak sizin doğru Cd-R/RW sürücüyü seçme olasılığınız büyük ( En azından özellik bakımından ). Alacağınız CD-R/RW sürücüde sizin için önem arzeden bazı noktalarada dikkat edebilirsiniz. ( Örneğin, kullaklık çıkışının olması ve ses ayar düğmesinin bulunması gibi ). Bu rehberin sizler için yararlı olduğunu umuyorum. .

 



 
 
 
DMS Baskı Promosyon Hizmetleri- Betül Akbulut | Atatürk Mah. Ataşehir Bulvarı, Gardenya Residence, No:7/1 D:50 , Ataşehir, İstanbul|
Tel : 0216 545 26 26 Whatsapp: 0507 151 10 79 info@cd.com.tr
CD,DVD,Blu-ray Baskı ve Satış Merkezi
www.cd.com.tr